A Rákóczi Szövetség szervezésében 2018. július 28. és augusztus 6. között került sor a Diaszpóra Program keretében megvalósuló I. Anyanyelvi Táborra, a 2018-as naptári évben. Ezen a programidőszakon 76 fiatal vett részt, akik az Amerikai Egyesült Államokból, Argentínából, Ausztráliából, Brazíliából, Csehországból, az Egyesült Királyságból, Kanadából, Görögországból, Németországból, Spanyolországból, és Törökországból érkeztek. A korosztály ezen a programidőszakon 10 és 14 év között mozgott. A program első napjait Budapesten töltötték a résztvevők, majd közösen utaztak el Baksra, a tábor helyszínére. A csoport nagy létszámára való tekintettel a résztvevők kettő budapesti hotelben voltak elszállásolva a program elején és végén.

Az első nap a megérkezésről és a szállások elfoglalásáról szólt, amellyel kezdetét vette a 10 napos programidőszak. Vacsora után a szervezők köszöntötték a kis csapatot és részletesen elmondták, hogy milyen programok várhatóak a kirándulás folyamán. Továbbá, mivel a csoport nagy részének ez volt az első látogatása Magyarországon és Budapesten, a szervezők mindenkit felkészítettek arra is, hogy milyen kihívások várnak majd ránk a 10 nap folyamán. Egy ismerkedő foglalkozás keretében a szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy egy közös rajz elkészítésével fejezzék ki azt, hogy mit is gondolnak Magyarországról és hogy milyen érzéseket fűznek hozzá. Ezt az alkotást az utolsó nap kiegészítették, amely nagyon sok élménnyel gazdagodott a 10 nap folyamán. A foglalkozás végén a szervezők mindenkinek kiosztották a Rákóczi Szövetség ajándékcsomagját.

A második délelőtt résztvevők két helyszínre, a Margitszigetre és a Magyar Nemzeti Múzeumba látogattak el. A Margitszigeten a legkisebbek különböző játékok keretében fedezték fel a környezetet, és lehetőségük nyílt többféle sporteszköz kipróbálására.  A Magyar Nemzeti Múzeumban egy múzeumpedagógiai foglalkozás keretében ismerkedtek meg közelebbről Mátyás Király korával a részvevők. Délután minden résztvevő a Parlamentbe indult, ahol két csoportban járták végig az Országházat.

Hétfőn mindkét hotel lakói a Szentendrei Skanzenbe indultak, ahol különböző foglalkozásokon keresztül kerülhettek közelebb a magyar kultúrához. Megismerkedhettek népi játékokkal, igazi kemencés kenyeret gyúrhattak és süthettek, illetve a vajköpülés rejtelmeivel is megismerkedtek. Továbbá egy néprajzi előadás keretében a vályogházak építéséről is sok érdekes információt hallottak. Ebéd után minden résztvevőnek szabad programja volt Budapesten, annak érdekében, hogy mindenki megfelelően feltudjon készülni a másnap kezdődő táborra.

A csoport kedd délelőtt érkezett az Ópusztaszer melletti Baks településre, a magyar történelemmel átszőtt Krónikás Park Fogadóba. Az ebédet követően tábori megnyitóra került sor, ahol a szervezők tájékoztatást nyújtottak a tábor felépítéséről, szokásairól. A hét témája a jelentős magyar személyek köré épült, köztük Kodály Zoltán, Szent István, Mátyás király, Arany János, magyar feltalálók. A délután további részében kiscsoportokban irányított ismerkedésé, témaelmélyülésé, zászlókészítésé volt a főszerep, majd minden csapat az elkészült zászlóval, csapatkiáltással mutatkozott be egymásnak. Vacsora után az est tábori tánctanulással, másnapi program előrevetítésével és közös estlezárással végződött.

Szerdán a táborlakók ellátogattak a napfény városába, Szegedre. Korcsoport szerinti városnézésre került sor, majd az ebédet követően a résztvevők hajóra szálltak a Tiszán. A szegedi városlátogatás szabadprogrammal, ajándékvásárlással zárult. A bőséges baksi vacsora után tájékozódtak a hungarikumokról, majd a Lajta-Szeret Egyesület jóvoltából hangszerbemutatóra és táncházra került sor. A táncház alatt a szervezők hungarikumkóstolóval kedveskedtek a csoportnak. A nap közös estlezárással ért véget.

Csütörtökön a reggeli tornát és étkezést követően a résztvevők párhuzamos foglalkozásokon vettek részt: játékos anyanyelvi foglalkozásokon, szókincsbővítő irányított társasjátékokon. A magyar gyökerekkel rendelkező, ám a nyelvet még nem beszélő fiatalok angol nyelvű videót néztek a magyar nyelv szerkezetéről. A vetítést nagy érdeklődés övezte, mely után tanulás céljából pár magyar szó, szókapcsolat fonetikusan is leírásra került. Az ebédet követően a csoport buszra szállt, és ellátogatott a csodaszarvast formázó sövénylabirintusba. Az útvesztőből való kijutás mellett logikai és ügyességi játékokon vettek részt. Visszatérve a baksi fogadóba, bőséges vacsora várt a táborozókat. A koraest óriási szurkolással, métabajnoksággal zárult.

Pénteken a diaszpóra csoport Aradra, egy határon túli magyar közösséghez utazott. A melegszívű fogadtatás után a résztvevőket Molnár Melinda, helyi szervező a városházára kalauzolta, ahol Bognár Levente alpolgármester úr köszöntötte őket. Azt követően rövid városnézésre került sor, majd a csoport jóízűen megebédelt. A nap további részében a kisebbek ellátogattak a Maros ártér környezetvédelmi parkba, a nagyobbak pedig a helyi történésszel elmélyedhettek a 13 aradi vértanú kivégzésének történetében.

A táborzáró nap délelőttje a szabadfoglalkozás jegyében telt. A táborlakóknak lehetőségük nyílt fürödni, társasjátékokkal játszani, frizbizni, focizni, beszélgetni. A délelőtt Feszty Árpád monumentális alkotásának tájékoztatásával zárult. Ebéd után a csoport buszra szállt, és elutazott az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, ahol megtekintettek a Feszty-körképet. Visszatérve a szálláshelyszínre kezdetét vette a tábori Ki mit tud? A táborlakók tánccal, énekkel, muzsikaszóval, zsonglőrködéssel, divatbemutatóval színesítették a programot. A tábor egy oltári hangulatú záróbulival ért véget, közben kiértékelésre kerültek a csapatversenyek. A szervezők köszönetüket fejezték ki a gyerekek szüleinek, a kísérő felnőtteknek és természetesen maguknak a résztvevőknek. Képek segítségével felidézték a tábori pillanatokat, majd a nap közös estlezárással ért véget.

A vasárnap délelőtt a pakolás és utazás jegyében telt. A csoport augusztus 5-én érkezett vissza Budapestre, a rendkívül izgalmas és tartalmas tábor után. Ezen a napon vasárnap délután és este szabad program volt minden résztvevőnek, hogy megfelelően ki tudják pihenni a hét fáradalmait.

A csoport augusztus 6-án délelőtt köszönt el a szervezőktől.