2019. október 09-én, szerdán került sor az Érsekújvár és Vidéke Célalap iskoláiban a Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási ösztöndíjainak átadására. 
A nap első helyszíne Kürt volt, ahol 12 gyerek vette át magyar összefogást jelképező ösztöndíjat a Rákóczi Szövetség képviselőitől. Ezt követően az udvardi Majthényi Adolf Alapiskolában 27 helyi magyar elsős, valamint a zsitvabesenyői magyar Alapiskola 1 elsős tanulója kapta meg az ösztöndíjat. A következő ösztöndíjátadásra nyitranagykéri Alapiskolában került sor, ahol 2 elsős szüleinek gratuláltunk a magyar iskolaválasztáshoz.
A nap következő ösztöndíjátadásának a tardoskeddi Szemerényi Károly Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola adott otthont, ahol megtisztelt jelenlétével Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád Város polgármester asszonya, valamint Tóth Marián, helyi polgármester úr, akik elismerésüket és nagyrabecsülésüket fejezték ki a szülőknek azért, hogy a magyarság mellett döntöttek.
A szimői Alapiskolában 8 gyermek kapta meg a Szövetség ösztöndíját. Az átadást megelőzően Bób János, helyi polgármester úr köszöntötte a szülőket és a gyerekeket. A nap utolsó ösztöndíjátadása az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskolában valósult meg, ahol 40 kiselsősnek adtuk át a jelképes ösztöndíjat.
Az iskolakezdők valamennyi helyszínen rövid műsorral kedveskedtek szüleiknek és a vendégeknek

Képgaléria: