2019. október 4-én a Rákóczi Szövetség munkatársai Ipolyszakállosra és Iployságra látogattak, hogy a magyar iskolakezdőket köszöntsék egy szimbolikus ösztöndíjjal.
Ipolyszakálloson a Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában Herczeg Ágnes igazgató asszony köszöntötte a Rákóczi Szövetség képviselőit, valamint a 8 iskolakezdőt szüleivel együtt. Igazgató asszony köszöntő szavait követően Petrovay László, magyar iskolaválasztási programokért felelős igazgató méltatta a szülők döntését, amiért magyar tannyelvű oktatást választottak gyermekeik számára.
Ipolyságon a Pongrácz Lajos Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában a 16 helyi iskolakezdővel együtt 6 alsószemerédi, 4 ipolyviski és 4 szalatnyai iskolakezdő részesült a Rákóczi Szövetség elismerésében. Az eseményen a Szövetség képviselői mellett jelen volt Bóna Zsolt, az Ipolysági Pongrácz Lajos Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatója. Az ösztöndíjátadást megelőz ünnepséggel egybekötve történt az elsősök "avatás", mely során fogadalmat tettek a jó magatartásra, szorgalomra.
Az Ipolysági Fegyverneki Ferenc Katolikus Iskolában 21 iskolakezdő kisdiák számára került átadásra a Rákóczi Szövetség elismerő ösztöndíja. Az ösztöndíjátadást a gyermekek színvonalas műsora előzte meg, amelyben bemutatták, hogy mi mindent tanultak az iskola első heteiben. Az eseményen Pálffy Dezső, az iskola igazgatója is köszönetet mondott a szülőknek, amiért bizalommal vannak intézménye és a magyar oktatás iránt.

Képgaléria: