A Rákóczi Szövetség Beiratkozási Programja keretében Csizmadia Anna és Csáky Csongor 2018. szeptember 17-én és 18-án a beregszászi iskolákban, illetve az ungvári és az Ungvár környéki településeken összesen 422 iskolakezdőnek adta át a magyar összefogást jelképező ösztöndíjat.

Az ösztöndíjátadások 13 iskolában valósultak meg a szülők jelenlétében. Megállapítható, hogy szinte valamennyi érintett iskolában növekedett a diáklétszám a múltévihez képest. A növekedés mögött elsősorban a magyar iskola és a magyar nyelv felértékelődése áll, hiszen a magyar szülők szinte kivétel nélkül magyar iskolát választanak, és nagyon sok ukrán, ruszin szülő is magyar iskola mellett dönt.

Az ösztöndíjak átadása során a Szövetség képviselői kihangsúlyozták, hogy az ösztöndíj mögött egy nagyszabású társadalmi összefogás jött létre Magyarországon, és elmondták, hogy az ösztöndíj üzenete a köszönet és az elismerés a szülők magyar iskolaválasztásáért. Az események hangulata megérintette a szülőket, akik értékelték a gesztust és az odafigyelést a programot támogató magyarországi emberek részéről.