2019. szeptember 12-én Szepsiben és vidékén, szeptember 13-án Nagykaposon és vidékén, majd szeptember 16-án Királyhelmecen és vidékén került kiosztásra a beiratkozási ösztöndíj. Ezt Pandy Rita, a Rákóczi Szövetség munkatársa, Gabri Rudolf, a Rákóczi Szövetség felvidéki Rákóczi Hálózatának a vezetője, valamint Czirják Gergő, Nagykaposon tevékenykedő Petőfi ösztöndíjas adták át.
A Szepsi és Vidéke Célalap területén belüli átadásokon jelen volt Köteles László is, a helyi Célalap elnöke. Ez a célalap magába foglalja a szepsi, tornai, szádudvarnoki, alsólánci, buzitai és péderi magyar tannyelvű alapiskolákat. Itt összesen 150 elsős gyerek vehette át a Kárpát-medencei magyarság összefogását jelképező beiratkozási ösztöndíjat.

Szeptember 13-án Nagykaposon és Vajánban gyűltek össze ünnepélyes keretek között a magyar iskolába íratott elsősök és azok szülei. A nagykaposi Magyar Házban a nagykaposi speciális, a nagyszelmenci és a kaposkelecsényi alapiskolák 43 elsős kisdiákját és azok szüleit a Rákóczi Szövetség képviselete mellett még Varga Tibor, Kaposkelecsény polgármestere is köszöntötte. Vajánban a csicseri, deregnyői, mokcsamogyorósi és vajáni iskolából odaérkező 46 gyerek, majd a délután folyamán a nagykaposi Erdélyi János alapiskolában az ott és Mátyócvajkócon tanuló 32 gyerek vehette át egy kézfogás keretében az ösztöndíjat.

A szeptember 16-ai napon Leczo Bernadett, a helyi célalap elnöke is részt vett az átadásokon. Bodrogszerdahelyen az ott, Szomotoron és Ladmócon tanuló 21 diák, ill. azok szülei vettek részt. A nagytárkányi átadásra 45-en érkeztek, a battyáni, bélyi, nagytárkányi és tiszacsernyi magyar tanítási nyelvű alapiskolákból. Végül, de nem utolsó sorban a legtöbb iskolát magába foglaló helyszínen, Királyhelmecen került sor az ösztöndíjak átadására. Ide a bacskai, bodrogszentesi, bolyi, kisgéresi, nagygéresi, leleszi, zétényi és a királyhelmeci speciális ill. a magyar tanítási nyelvű iskolákból érkeztek az elsős kisdiákok szülei. Perbenyikből nem tudtak részt venni az átadáson. Szabó Ferdinánd, a Helmeczy Mihály alapiskola igazgatója és Furik Csaba, Kisgéres polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. A Szövetség munkatársai összesen 99 diákot részesítettek az ösztöndíjban.

 

Hírek - Magyar Iskolaválasztási Program